Ароматерапия

От незапомнени времена човечеството се съпътства в своето развитие от ароматите

Ароматите оказват благоприятно въздействие върху здравето, духа и настроението. Поради това етеричните масла са привличали вниманието на човека още от древни времена. Всяко етерично масло представлява деликатна и сложна комбинация от множество ароматични съставки (органични съединения), която му придава неговата уникалност. Не случайно етеричните масла са наречени “хормоните” на растенията. Етеричните масла са силно ухаещи, бързо проникват през кожата и дихателните пътища и действат на организма антисептично, тонизиращо и психотерапевтично. Те имат противовъзпалителни, бактерицидни и антивирусни свойства. Именно на тези им свойства се дължи широкото им използване в последните години в ароматерапията.

Ароматерапията е метод за облекчаване или отстраняване на много страдания чрез използване на етерични масла. Същите се доставят в човешкия организъм чрез вани, масаж, ароматизираща лампа, специализирана и домашна козметика, ароматизиране на помещения и като хранителна добавка. Ароматерапията възвръща общото равновесие на организма, нормализира психическото състояние, регулира кръвообращението, поддържа концентрацията, самочувствието и работоспособността.

Розово масло

Розите отдават своята душа чрез аромата си, зареждат ни за да сме в хармония със себе си и околната среда. Розовото масло намира частично приложение в медицината като съставка в инжекционни разтвори, предписвани при заболявания на белите дробове. Препоръчва се и при заболявания от жлъчни камъни, действа противовъзпалително и противоспазматично. В древните медицински книги е отбелязано под името Oleum rosarum verum, Oleum rosaceum и др. Римляните пълнели дюшеците и възглавниците за гостите с цвят от рози.

Приложение:

отстранява неврози

повишава работоспособността

придава мекота и гладкост на кожата

повишава еластичността на кожата

нормализира работата на потните жлези

отстранява възпаления и раздразнения

нормализира работата на ендокринната жлеза

отстранява склеротични изменения на органите

регенерира клетките

Етерично масло от мащерка

Прекрасен антисептик и аналгетик при инфекции на дихателните пътища, ревматизъм и артрит. Стимулира кръвообращението, повишава кръвното налягане и стимулира изхвърлянето на токсични вещества от кожата. Използва се като хранителна добавка. Да не се използва при високо кръвно налягане! Употреба: аромалампа, ароматизатор за въздух, вана, масаж.

Борово масло

Антисептично, противовъзпалително и отхрачващо действие. Маслото от бор неутрализира неприятните мириси в помещения и по такъв начин пречиства въздуха.Увеличава защитните сили, тонизира при умствена умора и успокоява. Употреба: аромалампа, ароматизатор за въздух, вана, масаж.

Етерично масло от здравец

Тонизира и укрепва нервната система и стимулира сърдечносъдовата дейност. Антисептик при грип и простуда. Има антицелулитно действие.

Употреба: аромалампа, ароматизатор за въздух, вана, масаж.

Етерично масло от копър

Отхрачващо и успокояващо действие.

Съдоразширяващо и понижаващо артериалното налягане.

Употреба: аромалампа, ароматизатор за въздух, вана, масаж.

Етерично масло от кориандър

Премахва умората и чувството за нервност, болкоуспокояващо и апетитовъзбуждащо масло.

Употреба: аромалампа, ароматизатор за въздух, вана, масаж.

Приложение:

при изгаряния

при главоболие

при метеоризъм

при невралгия

при инсомния

при стрес

при неврози

при лошо настроение

при снижена работоспособност

при обща слабост

при понижено кръвно налягане

при мигрена

при неврастении

при нервно сърцебиене

има дезодориращо действие

Лавандулово масло

В целият свят лавандуловото масло се използва като основна съставка в препарати, които лекуват гнойни рани и гангрени. За тази цел се използват лечебни лавандулови вани или болното място се разтрива с лавандулов спирт. Известно е широкото му използване за инхалации при бронхит и пресипнал глас, заради силните му антисептични и противомикробни свойства. Лавандуловото масло убива много бактерии, особено стрептококи и златисто стрептококи, както и вируси. Установено е, че лавандуловото масло притежава слабо успокояващи свойства. В терапевтични дози, лавандуловото масло може да възбуди централната нервна система, спомага за нормализиране функциите на вегетативната нервна система. Терапефтичният ефект се постига с помощта на аромотерапия (ароматизиране на въздуха в закрито помещение с пари от лавандулово масло) или с помощта на лавандулови лечебни вани.