Получава се чрез парна дестилация на цъфтящите съцветия на лавандулата (Lavandula angustifolia – Miller).
В състава на лавандуловото масло влизат около 90% монотерпени и около 10% сескитерпени и полимери. Основните компоненти са линалилацетат и линалол. Съдържат се още лимонен, β-оцимен, α и β-пинен, камфен, мирцен, 1.8-цинеол, терпинен, етиламилкетон, p-цимол, борнеол, гераниол, терпинеол, лавандулол и техните ацетати, нерол, камфор и др.
Приложение: Лавандуловото масло намира широко приложение в парфюмерийната промишленост, като активна съставка в козметиката, в медицината, техниката и фаянсовата промишленост, като разтворител на метални окиси, соли, лакове и бои.
Маслото има силно изразени антисептични свойства и действа ранозаздравяващо. Използва се и за изолиране на ароматичните съставки линалол и линалилацетат. Лавандуловото масло е почти най-широко използвания ароматичен продукт в ароматерапията.